Şebeke Bağlantılı İnverterler nedir? Nasıl Çalışır? İnverter Çeşitleri Nedir?

25-01-2025 11:13
Şebeke Bağlantılı İnverterler nedir? Nasıl Çalışır? İnverter Çeşitleri Nedir?
Bu yazımızda şebeke bağlantılı inverterleri konuşacağız. Off-Grid power inverterler hakkında yazımıza buradan,  Akıllı Tam Sinüs inverterler hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Şimdiden iyi okumalar!

Şebeke bağlantılı İnverterler, ev, işletme ve fabrikalar gibi geniş ve çeşitli kullanım alanlarına ve ihtiyaçlara uygun çeşitli modellerde ve kapasitelerde üretilir. Bu çeşitlilik hem kullanım kolaylığı hem de enerji verimliliği sağlamak için geliştirilmiştir. Şebeke bağlantılı inverter çeşitleri şunlardır:

A.1 Şebeke Bağlantılı Dizi İnverterler

A.2 Şebeke Bağlantılı Hibrit İnverterler

Şebeke Bağlantılı İnverterler şehir şebekesine bağlanarak entegre biçimde çalışan inverter çeşitleridir.
Bu tür inverterleri kullanmanız halinde ev, işyeri ya da fabrikanızın elektrik giderlerini azaltır ve enerji maliyetlerinizden tasarruf edersiniz, hatta ve hatta kurulacak olan GES’in kapsamı, türü ve kapasitesine göre elektrik faturanızdan tamamen kurtulmanız da mümkün.

Şebeke bağlantılı GES projelerimiz hakkında bilgi almak için tıklayarak sayfamızı ziyaret edin veya bize ulaşın!


Şimdi konumuza dönelim ve Şebeke Bağlantılı İnverterleri tanıyalım.

Şebeke Bağlantılı Dizi İnverterler

Şebeke bağlantılı inverter (grid-tied inverter/on-grid), güneş enerjisi sistemlerinde üretilen doğru akımı (DC), ev veya işletmelerde kullanılan alternatif akıma (AC) çevirerek şebekeye bağlayan cihazdır. Yenilenebilir enerji sistemlerinin temel bileşenlerinden biri olan şebeke bağlantılı inverterler, enerji üretimini optimize eder ve fazlasını şebekeye satarak tasarruf sağlar.

Şebeke bağlantısız inverterlerden en büyük farkı, sistemin mevcuttaki dağıtım panosuyla entegre çalışabilmesidir. Paralel bağlantı yardımıyla mevcuttaki dağıtım sistemini bozmadan ve kirletmeden güneş panellerinden gelen DC elektriği AC elektriğe çevirerek temiz bir enerji akışı sağlar. Bu yöntem ile yatırımcılar fatura tutarlarını aşağı çekebileceği gibi fazla üretilen elektriğin satışından pasif bir gelir de oluşturabilir.  Üretilen inverterler şebeke frekansı, voltajı ve gerekli standartların hepsine tam uyumlu olmaktadır. Bu sebeple elektrik şebekesinde kullanılan elektrikle aynı hattan ve sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.

Bilinenin aksine şebeke bağlantılı dizi inverterleri şebeke olmadığı zamanlarda devreden çıkmaktadır. Bunun sebebi; cihazın şebekeyle entegre çalışmasından dolayı oluşacak arıza, sorun veya hayati tehlikelerin önüne geçebilmektir. Şebeke kesintilerinde yakın trafo, dağıtım, pano merkezlerinde arıza-bakım-onarım yapılabilmektedir. Eğer inverterler bu süreç içerisinde enerji üretmeye devam ederse, şebeke personeli açısından çok büyük bir tehlike arz etmektedir.

Bu inverterlerin iç yapısı, çalışma şekli diğerlerine göre daha bileşik ve kompleks bir yapıda olup, maliyetleri daha yüksektir.

Şebeke Bağlantılı İnverterlerin Kullanım Alanları

  1. Konut Sistemleri Ev sahipleri, çatı tipi güneş enerji sistemleriyle inverter kullanarak enerji tasarrufu sağlar ve çevreye katkıda bulunur.
  2. Ticari ve Endüstriyel Sistemler Büyük ölçekli işletmeler, geniş çatı alanlarına güneş panelleri kurarak ürettikleri enerjiyi inverter aracılığıyla şebekeye entegre eder.
  3. Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Şebeke bağlantılı inverterler, güneş enerjisi ile elektrikli araç şarj altyapılarına enerji sağlar.
  4. Tarım ve Sulama Sistemleri Tarım alanlarında güneş enerjisi ile sulama pompaları ve ekipmanları çalıştırmak için inverterler kullanılabilir.
 

Şebeke Bağlantılı İnverter Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Verimlilik Oranı Daha yüksek verimlilik oranına sahip inverterler, enerji kaybını minimize eder ve sistem performansını artırır. İnverter katalogları ve bilgileri incelenirken “EURO Verimlilik” kavramına dikkat edilmelidir. Ülkemizde geçerli olan ve inverter üreticilerinin ülkemiz sınırları içerisinde taahhüt ettikleri verim oranı “Euro Verimlilik” olarak adlandırılmıştır.
  2. Güç Kapasitesi İnverterin kapasitesi, güneş panellerinin toplam üretim kapasitesine uygun olmalıdır. Fazla düşük ya da yüksek kapasiteli bir inverter, enerji kaybına neden olabilir.
  3. MPPT Kanalları Daha fazla MPPT kanalı, inverterin farklı güneş panelleri gruplarını bağımsız olarak optimize etmesini sağlar.
  4. İletişim ve İzleme Özellikleri Wi-Fi veya Bluetooth gibi özellikler, enerji üretimini ve tüketimini gerçek zamanlı olarak izlemeye olanak tanır.
  5. Garanti ve Teknik Destek Uzun garanti süresi ve hızlı teknik destek sağlayan markaları tercih etmek önemlidir. Web sitemizdeki On-Grid İnverterlerden dünya çapında kendini kanıtlamış çeşitli marka ve ürünlerimizi görüntüleyebilirsiniz.


Şebeke Bağlantılı Dizi (String) İnverter Temsili Resim

Şebeke Bağlantılı Hibrit İnverterler

Şebeke bağlantılı hibrit inverter, güneş enerjisi sistemlerinde kullanılan ve hem şebeke bağlantısını hem de enerji depolama sistemlerini destekleyen çok yönlü bir cihazdır. İçerisinde hibrit inverterleri de barındıran bu hibrit sistemler ise gelecekte de yoğun ve yaygın bir şekilde kullanılması beklenen sistemlerdir. Hibrit inverterler, üretilen enerjiyi optimize ederek hem doğrudan kullanımı hem de fazlasını depolamayı sağlar. Ayrıca şebeke enerjisiyle entegrasyonu sayesinde yedek enerji kaynağı oluşturur ve enerji güvenliğini artırır.

Şebeke bağlantılı hibrit inverterler dizi inverterler ile aynı çalışma prensibine sahip olup ekstra olarak depolama(batarya) girişi mevcuttur. Bu giriş sayesinde gece vakitlerinde, şebekenin olmadığı veya güneş paneli gücünün yetmediği vakitlerde bataryadan alınan destek yardımıyla sistemi hiç enerjisiz bırakmamaktadır. Bu sayede olası plansız elektrik kesintileri, bakım-onarım ve arıza durumlarında gerçekleşen planlı elektrik kesintilerinden etkilenmezsiniz. Elektriğinizin yönetimi sizde olur.

Bataryanın kullanım ve öncelik tarzı cihaz üzerinden ayarlanabilmekte olup, birden çok kullanım modu vardır.

Şebeke Bağlantılı Hibrit İnverter Kullanım Modları:

Tam Güç Modu

İnverter bu modda minimum şebeke destekli olarak çalışmayı hedefler. Bu yüzden de güç kullanımı öncelik sırası şu şekilde olmaktadır:

1.       Güneş Paneli
2.       Batarya
3.       Elektrik Şebekesi

Bu modun en temel kullanımı gelen fatura maliyetlerini sıfıra indirmeyi amaçlamaktadır.


Yedekleme Modu

Yedekleme modunda cihaz bataryayı şebeke elektriği gittiğinde kullanılmak üzere ayarlar. Yani güneş paneli ve şebekeden gelen elektrik bataryayı her zaman öncelikli olarak dolu tutar. İnverter bu modda bataryanın gücünü olabildiğince muhafaza etmeye çalışır. Güç kullanımı öncelik sırası şu şekilde olmaktadır:

1.       Güneş Paneli
2.       Elektrik Şebekesi
3.       Batarya

Sabit modların dışında inverter üzerinden öncelik sırası, güç kullanımı ve modları kişiselleştirilebilir.

 

Şebeke Bağlantılı Hibrit İnverterlerin Avantajları

  1. Enerji Esnekliği
    • Hem şebekeden hem de güneş enerjisinden yararlanarak enerji güvenliğini artırır.
  2. Depolama İmkanı
    • Fazla enerjiyi bataryalarda depolayarak enerji bağımsızlığı sağlar. Özellikle şebekeye erişimin zor olduğu bölgelerde idealdir.
  3. Elektrik Faturasında Tasarruf
    • Fazla üretilen enerjiyi şebekeye satarak gelir elde edilebilir. Aynı zamanda güneş enerjisi kullanımı sayesinde enerji maliyetlerini düşürür.
  4. Kesintisiz Güç Kaynağı
    • Elektrik kesintilerinde yedek enerji sağlayarak özellikle kritik uygulamalarda enerji sürekliliği sunar.
  5. Çevre Dostu
    • Fosil yakıtlara bağımlılığı azaltır ve karbon ayak izini düşürür.

 

Hibrit İnverter Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Batarya Uyumluluğu
    • Kullandığınız batarya tipiyle uyumlu inverter seçmelisiniz.
  2. Güç Kapasitesi
    • İnverterin kapasitesi, güneş panelleri ve enerji ihtiyacınıza uygun olmalıdır.
  3. MPPT Sayısı
    • Farklı güneş paneli grupları kullanıyorsanız, birden fazla MPPT kanalına sahip inverterler tercih edilmelidir.
  4. İzleme Özellikleri
    • Enerji üretimi ve tüketimi gerçek zamanlı olarak izlenebilmelidir.
  5. Marka ve Garanti
    • Güvenilir markaları tercih edin ve uzun garanti süresi sunan ürünleri seçin.

Şebeke Bağlantılı Hibrit (Hybrid) İnverter ve Lityum Enerji Depolama ÜniteleriTemsili Resim


Bütçenize ve çeşitli ihtiyaçlarınıza uygun olarak, yüksek ürün garantisi ve sorunsuz kullanım amacıyla hazırlanmış olan şebeke bağlantılı GES paketlerimiz ve bu tesislerde kullandığımız Şebeke bağlantılı (On-Grid) inverterlerimiz için sayfalarımızı ziyaret edebilir, özel istek ve ihtiyaçlarınız için iletişim sayfasındaki bilgilerimiz ile veya sağ altta bulunan WhatsApp butonunu kullanarak bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Aldemir Solar Market & Aldemir Solar Enerji yıllardır güneş enerji sistemleri sektörü özelinde hizmet veren bir firmadır. Bu konudaki tecrübe ve yetkinliğimizi sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz.


Aldemir Solar Market | Güneş’in Bereketi Her Zaman Sizinle!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.